torsdag 15 maj 2014

KFÖ-övning med Eros.

Jag och Eros tillbringade torsdag-söndag på 4 dygns KFÖ-övning. Det är en militär övning. Vi samlades i Falun för inskrivning och därefter inmönstring av hundarna. Det innebär att en person ( Charlie Fältman) går igenom hundarna så de inte är skadade, eller sjuka och sedan skjuts det några skott så man kollar att de är skottfasta. Därefter packade vi på vår utrustning på bussarna och åkte för att hämta upp allt materiel som ska med. Bland annat all utrustning till tältförläggningen, och det är en hel del. Vi packar själva all den utrustningen på lastbilar. Jag & Eros fick stå vakt en del av tiden tillsammans med en hemvärnsman. Därefter fick vi hämta våra vapen, och sen var det skjutövning på skjutfältet. Som hundförare har vi pistol som vapen, och man genomför skjutprov med det.De andra har AK 4 som vapen.
Sedan var det dags för avfärd mot Orsa, där vi skulle bevaka ett flygfält. Det blev knappt 2 timmars färd dit, och när vi kom dit så blöt-snöade det, och var en del snö som låg kvar. Dags för avpackning av materiel och tält uppsättning så fort lastbilen kom med det. Vi satte upp 2 tält, och använde ett som förråd och det största bodde vi alla i. Hundarna byggde vi hundförare bas åt. De har då sina burar med presenning över och myggnät om det behövs. Och man brukar försöka bygga basen så att de är skyddade av träd och gärna ganska nära vår tältförläggning. Därefter var det kväll och dags för patrullering. Eftersom vi är 3 hundförare med hundar i vår pluton så turas vi om. En del vilar och de andra jobbar. De andra soldaterna turades om att bevaka flygfältet och att följa med oss som skydd då vi patrullerade av området. Man har då beväpnade soldater med under patrulleringen och vi själva bär vårt vapen. Men som ni förstår har vi då inte laddade vapen, eftersom det bara är övning.
Det blir några timmars sömn under nätterna, men vi turas om att vara eldvakt/ eldpost, så man eldar i kaminen inne i tältet, så det håller sig varmt. På fredagen var det lite bättre väder som tur var, men det duggregnade lite då och då. Hundarna fick ha regntäcke för att de inte skulle bli så fuktiga och blöta. Vi gjorde patrullering då Eros fick upp ett spår som vi fick tillåtelse att följa upp. Det visade sig sedan att vi hade haft inkräktare som försökt ta sig in i vårt läger, och det var spår av dem som Eros fick upp. Bra jobb Eros! Han och "Kriga" visade även markering för att det fanns folk på andra sidan flygfältet. Hundarna är helt fantastiska på att jobba! På fredag kväll miste vi en av våra hundar och hundförare, då en annan pluton hade brist på hundar och ville låna av oss. Det blev även en del fast bevakning då man sitter utposterad med ytterligare en soldat för att skydda lägret mot angrepp. Vi fick även prova på "hårda spår" på landningsbanan. Eros kunde följa spåret bra, så det var riktigt kul att se. På lördagen fick vi sedan packa ihop och åka ner mot Falun igen och där fick vi en ny plats att sätta upp tältet  och hundarnas bas, vi var klara strax före mörkrets inbrott. Vi väcktes sedan vid kl 4.30 för att hinna ta hand om hundarna innan det var dags för strid. Denna dag fick jag inte vara hundförare utan jag fick prova på att vara signalist, det innebär att jag skulle bära med mig en radio i ryggsäck och hålla mig mycket nära min plutonchef för att vi ska kunna hålla kontakt med staben. Tyvärr blev det så, då vi hade brist på signalister. Vi blev anfallna men klarade upp situationen bra, men det blev en hel del skjutande. Önskar att man kunde beskriva exakt hur det känns då man sitter och väntar i bakhåll och då man sen hamnar i strid men det är ganska svårt att berätta hur det känns. Men det känns ganska verkligt. Men nästa gång hoppas jag bara få vara hundförare, men det var ju intressant att få prova på att vara signalist också. När vi sedan rett ut situationen så kom de "blågula" som haft uppsikt över hur vi skött våra uppdrag under hela övningen och berättade att de tyckte att vi skött oss på ett mycket bra sätt. Våra hundar fick mycket beröm för deras fina jobb under övningen. Det var Tack vare Dem som vi inte hade blivit anfallna uppe i Orsa, för där var det sagt att om dem (fienden) blev upptäckt, så fick de INTE anfalla oss. Och hundarna hade upptäckt dem i tid varje gång. Det kändes skönt då man får så fina kommentarer om våra hundar. Nu är årets KFÖ över, och jag & Eros var rejält trötta då vi kom hem. Jag & Eros vill passa på att Tacka 173:e, 2:a Pluton för ännu en Trevlig Övning och för att Ni är ett så Härligt Gäng.

Hundarnas bas.

Eros vilar.

Vampen vilar i sin bur.

Vårt tält.


Eros som Vaktpost!

Maria och Vampen.

 Interiörbild på vår boning ;) Vår kamin som står i mitten av tältet och vår eldpost. Mysigt va?

Eros & Vampen vilar i tältet.

Eros & Jag.
Maria & Vampen bevakar flygplatsen.


Elin tog en bild av oss efter avslutad middag på Dalasalen i Falun efter vår KFÖ. Jag med Eros & Maria med Vampen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar